bokrecensioner boktips

Förvandlingen

Författare: Franz Kafka
Genre: Roman
Utgivningsår: 1999
ISBN: 9177422821


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Utdrag ur boken:

As Gregor Samsa awoke one morning from uneasy dreams he found himself transformed in his bed into a gigantic insect.

Medelbetyg: 4,02 (56 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Förvandlingen :
2004-06-27 14:27
När Gregor en morgon vaknar upp finner han till sin förtvivlan sig vara förvandlad till en skalbagge. Hans förhoppningar att familjen skall acceptera hans nya skepnad kommer på skam. Så länge familjen önskar honom åter försöker de respektera den han förvandlats till, men ju längre tiden går, ersätts familjekärleken och blodsbanden av rent förakt. Kafkas "Förvandlingen" är en klassiker.

Man kan läsa denna korta berättelse på många olika sätt. Själv läser jag den som en skräckhistoria om en vanlig människa som vaknar upp förvandlad till ett skadedjur. Man kan också se utanförskapet och ångesten över att inte bli accepterad om man inte passar in. Denna berättelse har tolkats på så många sätt att det nästan blir skrattretande. Men sammanfattningsvis behöver man inte vara kulturellt insatt för att förstå och uppskatta denna berättelse av Kafka, det räcker med att vara läskunnig.
Betyg 4
2004-09-07 22:02
Utanförskapet kan lätt appliceras på politiskt känsliga punkter. Att jag nämner detta gör att min recension kanske ska ses mer som ett debattinlägg. Tänker man sig Gregor som en hemlös, behöver läsaren inte leta länge för att hitta stöd till denna teori. Förvandlingen som Gregor genomgår kan även liknas vid den en brottsling, dömd för ett grovt brott genomgår: Skammen inför de tidigare så varmt älskande familjemedlemmarna och utstöttheten från dem. Gregors familj ska nog i varje enstaka fall ses som metafor för samhället.

På vilket sätt man än väljer att uppfatta, jag väljer ordet uppfatta för att man inte tolkar en berättelse, Kafkas Förvandlingen, måste den uppfattas som en svidande kritik mot ett samhälle som berövar människor friheten till deras egna liv, stänger dörrar och på ett inhumant sätt isolerar igen varje möjlighet till att på nytt visa på förändring och på den unika möjligheten människan tillskansat sig som ständigt reflekterande och omprövande varelse. Det är dags att vi, c:a 70 år efter Kafkas författande av Förvandlingen, tar till oss av vad denna slående aktuella novell har att erbjuda oss.
Betyg 4
2005-02-15 12:33
Detta var mitt första möte med den så omtalade Franz Kafka, och jag skall erkänna att han svarade till mina förväntningar. Det är någonting motbjudande suggererande med Kafka. Jag sitter hela tiden som jag läser med en känsla av att jag måste spy, men klarar trots det inte att sluta läsa.

Den är ingen tillfällighet att många människor har ägnat hela livet till att studera just Kafka. Novellerna, och kanske främst ”Förvandlingen” ger så stort utrymme för tolkning att det är omöjligt att gissa sig till vad Kafka skjälv egentligen menade.

Alexander skriver: ”måste den uppfattas som en svidande kritik mot ett samhälle som berövar människor friheten till deras egna liv, stänger dörrar och på ett inhumant sätt isolerar igen varje möjlighet till att på nytt visa på förändring och på den unika möjligheten människan tillskansat sig som ständigt reflekterande och omprövande varelse”.

Kan bara instämma – detta var min första tolkning. Den förstärks ytterligare i slutet på novellen.

Det finns också ett annat perspektiv som de tidigare rescensenterna inte har nämnt, och som jag vill belysa: Tid och Rum. Gregor Samska analyserar hela tiden den konstruerade tiden. Hela novellen börjar ju med att Gregor beskriver sin vardag. Han måste stå upp kl. xx, hinna tåget kl. xx. Osv. Efter metamorfosen så slutar han att sova, han och väntar…och tiden förlorar sin betydelse.

Rummet har också stor betydelse. Tänk över att han som yrkesman är en resande. I sin nya tillvaro är han innstängd i sitt eget rum, och sakta men säkert minskar hans möjlighet att röra sig. För en djupare analys av detta rekommenderas (på norska):

http://hetti.aschehoug.no/multimedia/archive/00016/Artikkel-_Anniken_Gr_16900a.pdf

Andra perspektiv som kan ses på: Oidipuskomplekset, hans autoritetsskräck, abnormaliteten m.fl.

Annika skriver: Romanen är djupt sorglig, men också humoristisk

En liten kuriositet: Det sägs ju att Kafka själv log gott när han hade högtläsning av denna novellen.

Uppsummering: Detta är ett mästerverk som förtjänar genomläsning mer än en gång.
Betyg 5
2005-04-12 18:37
Det första jag tänker på när jag funderar över Kafka är ensamhet. I förvandlingen mår man nästan dåligt stundtals och man kan inte göra annat än att tycka synd om Gregor Samsa. Berättelsen tar plats i en och samma lägenhet berättelsen igenom, miljön förändringen som sker blir desto mer imponerande när man tänker efter. I början av berättelsen är lägenheten en varm och familjär plats men med tiden blir stämmningen allt mer tryckt. Familjemedlemmarna mår allt sämre för att inte tala om stackars gregor. Som en tidigare skribent skrev så är det så man mår illa ibland och jag tänker särskillt på ett par tillfällen, för att nämna några så är det varje gång Gregor lämnar sitt rum, han blir jagad, skadad, bespottad och misshandlad. Precis som i Processen är det ett hemskt emotinellt slut som efterlämnar en viss tomhet när man slår igen boken. Kafka är ensamhetens mästare.
Betyg 4
2005-05-15 02:16
Kanske Kafkas bästa verk. Och det säger inte lite.

Utstöttheten samt kritiken mot det morderna samhällets kval är tydlig.
När Gregor blir våldsamt återförd till "sitt rum" av sin far står det helt klart att Kafka drar en paralell mellan sitt eget liv och fiktionens Gregor Samsa. Just den här delen av novellen anser jag vara det starkaste och visar på att författaren hade en djup ångest inför sin far och inför auktoriteter.

Bra är också delen med de tre skäggprydda inneboende männen som Bröderna Marx senare använde i sin fantastiska komik.

Kafka är ensamhetens mästare och det visar han som tydligast i Förvandlingen.

"Var inte för optimistisk. Ljuset i tunneln kan vara ett tåg".
Betyg 5
2005-08-19 21:22
Protagonist Gregor Samsa vaknar en morgon upp, och märker till sin förvåning att han genomgått en förvandling, han är inte längre en människa, utan en insekt. Han har väldiga problem med att ta sig upp ur sängen, märker efter ett tag att han inte längre är i stånd att tala människans språk, och att ta sig ur lägenheten är det självklart inte att tala om. Efter att, som insekt, ha genomgått ett preludium av rudimentär art, vänjer han sig något vid sitt nya insekts Jag, och börjar kunna använda den nya kroppen med alla dess finesser, men han vet att han aldrig mer kommer att kunna sitta ned och samtala med de övriga familjemedlemmarna.
Att Förvandlingen på något sätt är en metafor för något i Kafkas värld är troligtvis ingen dålig gissning, men boken egentligen handlar om, där tvista de lärde. Det här är en sådan bok som kan tolkas i all oändlighet, teorierna om kvintessens i Förvandlingen är många, och ingen av dem är mig gissningsvis den rätta. För författaren Kafka var det gynnsamt att han dog innan den här romanen eller någon av de andra nådde den breda allmänheten, eftersom då han aldrig kunde göra några uttalanden och förklaringar helt och hållet lämnar ansvaret för allehanda tolkningar till läsare och recensenter, vilket förhoppningsvis leder till att boken aldrig kommer att ”dö ut”.

Vad tycker jag då om boken? Ja, detta är om något en bok som verkligen förtjänar epitetet klassiker, då den är skriven på ett helt hänförande sätt, med väldigt enkelt språk som på ett briljant sätt begagnas. Det bästa med Förvandlingen är utan tvekan berättartekniken, då Kafka framför berättelsen på ett frapperande sakligt sätt, utan inblandning av moraliserande moment och dylikt.
Betyg 5
2005-10-30 14:42

Hade hört väldigt mycket om den här innan jag läste den. Jag hade höga förväntningar, som den inte kunde leva upp till.
Betyg 3
2005-10-31 14:32
En så oerhört tragisk berättelse, som fortfarande efter ett par veckor sitter kvar i bakhuvudet. Det är så oerhört skickligt gjort, hur Kafka får läsaren att tycka synd om huvudpersonen genom att i stort sett bara beskriva händelseförloppet. Helt lysande, svårt att beskriva på annat sätt.
Betyg 5
2006-01-02 20:43
En fantastiskt välskriven och genomtänkt bok där Kafka, som alltid, lyckas fånga den surrealistiska drömkänslan perfekt. Hela berättelsen kan tolkas mer eller mindre metaforsiskt, allt som sker kan översättas till något annat. Men hur man än tolkar så kommer man till samma slutsats: en extrem utanförskap råder.
Gregor Samsa utsätts i berättelsen för det vi knappt vågar drömma om, han själv förvandlas till något han skräms av: en jättelik insekt. Till en början oförmögen att kontrollera sina nya lemmar, mobbad och utfryst av de övriga familjemedlemmarna, instängd i sin egna lilla mörka vrå, oförmögen att uppskatta vanlig mat och ständigt i förnekelsestadiet. Han vill inte inse att allt från och med denna morgon kommer att vara annorlunda. Han har förvandlats till något som ingen kan acceptera, och förmodligen var det så Kafka såg på sig själv.
Betyg 5
2006-02-26 13:08
Detta var den andra boken av Franz Kafka som jag kom över efter den en aning svårsmältna Processen.

Allt tar sin handling en morgon efter att huvudpersonen, Gregor Samsa vaknar upp ur sina oroliga drömmar som författaren beskriver upptäcker sig själv förvandlad till en insekt, vad för en insekt för läsaren aldrig reda på men själv anar jag någon form av bagge.

Gregor blir förskräckt över sitt nya jag och måste lära sig att anpassa sig till samhället i en ny avskräckande skepnad. Hans familj tar det hela svårt och kan inte acceptera att sonen är en insekt och börjar att avskräckas ifrån honom allt mera medans deras äckel emot honom blir starkare.

Jag fann denna bok en aning intressantare än Processen, dels för att det inte var samma långsamma stämning och handlingen var en aning bättre. Kafka målar upp ett bra porträtt av utanförskap för den som är annorlunda, samt rasistiska undertoner som familjen har gentemot Gregor. Att inte se honom som sin son utan som något fulare och äckligare än en människa som han en gång var.

Utanförskap är nästan ett vanligt tillkommande begrepp i Kafkas litteratur har jag märkt, efter att ha läst lite av Slottet får jag samma känslor som med Processen. Huvudpersonerna är dömda från första sidan till den sista.
Betyg 4
2006-05-24 15:19
Totalt absurt och så himla aktuellt. Men herregud, det är ju Kafka liksom. min kommentar är nästan överflödig =)
Betyg 5
2007-02-15 15:25
en berättelse som aldrig kommer at falla ur tiden, varje människa kan finna liknelser och relationer i denna bok, bland det bästa som går att läsa.
Betyg 5
2007-05-15 19:08
Jag fick till uppgift att analysera boken till ett projekt i skolan. Det märkvärdiga var att det helt himlar med djupa och intressanta komplexer i berättelsen. Gregor är en pojke som efter en mardröm förvandlats till ett skalbagge ,obs här märker vi redan hans värsta mardröm som har kommit upp från det omedvetna, hans mardröm är att bli utstött från "gänget". I detta fall blev han en skalbagge en ful äcklig kräk som alla känner sig motbjudade mot. Detta tycker jag är grundstenarna för hela berättelsen. Annat man kunde märka var att trots han har ett bra sköjd t.ex hos vanliga människor kan det vara inteligens eller charm, så han kunde han inte använda dem, de hade totalt försvunnit och han hade blivit tvungen och låsa sig in i sitt rum för skydd. Det finns flera saker ja har märkt i berättelsen men dessa var de viktigaste jag ville berätta.
Kafka gorde succe med boken och jag vill ge den en 4/5.
2007-05-31 19:47
Den här korta romanen var lite rolig tyckta jag : ) Kändes som när man själv vaknar på morgonen, en skalbagge som inte kommer upp. Lite läskig eftersom han inte reagerade så som man själv hade gjort om man vaknat som en skalbagge. Han började istället fundera på sitt jobb. Väldigt underhållande tyckte jag, men inte ett dugg läskig.
Betyg 3
2008-01-11 12:39
Förvånansvärt lättläst. Mycket intressant. Väldigt givande. Så mycket behållning.
Betyg 5
2008-10-29 15:39
Hur är det att en dag vakna upp och inte ha en betydande roll för samhälle? Vad har samhället för nytta med en, när man inte kan bidra med något. Det enda man är, är en extra kostnad.

Denna känsla av utanförskap återspeglas väldigt bra i Förvandlingen. När Gregor vaknar upp som en skalbagge kan han inte längre bli utnyttjad av sin familj (åtminstone jag såg det på det viset) och resultatet av detta blir en börda som de vill göra sig av med.

För Kafka var skillnanden bara hårfin mellan det riktiga livet och sin bok. Han såg sig själv bli diskriminerad som jude och genom en metafor av en skalbagge, återspeglar han sina känslor.
Betyg 4
2008-11-01 11:44
En mkt bra bok, dock inte i klass med Processen och Slottet :)
Betyg 4
2009-05-29 17:00
Hatkärlek var ordet. Och det är vad jag känner för Kafkas "Förvandlingen". Jag blir stressad då jag tänker tillbaka på den iver att vilja men inte kunna eller ha möjlighet till något. Storyn är förjävligt, men känslan författaren vill(?) förmedla är stark.
Betyg 2
2009-12-08 10:43
Slutet på förvandlingen kan tolkas på en mängd olika sätt men jag tolka det som att det var familjen som slutligen kunde få lugn och ro utan deras börda till son/bror. Familjen hade på sätt och vis låtit Gregor jobba för dem, betala av deras skulder. De andra i familjen jobbade inte även om de så kunnat föra det vilket visar sig i slutet. Gregors uppgift var att försörja familjen och göra jobbet åt dem. Det var gregor som brydde sig om sin familj, och trodde väl att på nåt sätt brydde dom sig om honom med, men till hans förvåning så var han trots allt en börda mot slutet. Han blev deras börda och istället för att sörja honom när han dog, åkte dom på en utflykt eller dylikt.
/M
2009-12-08 10:45
Ett mästerligt verk som lämnar läsaren konfunderad och tom. Det finns så många tolkningar av romanen att man aldrig riktigt vet vad man tycker om den och tror att den försöker förmedla. Går att läsa och tolka om och om igen, ett mästerverk.
Betyg 4
2009-12-08 10:52

(SPOILER!!!) Efter Gregors död förväntar man sig som läsare, eller i alla fall jag, att familjen kommer sörja sin sons död. Men efter att ha sörjt i en liten stund så slänger familjen ut de inneboende gästerna och åker på en utflykt. De börjar fundera över en eventuell make för sin dotter, vilket tyder på att de vänt blickarna framåt och lämnat allt annat bakom sig( inklusive sin sons död).

Berättar perspektivet som tidigare i boken varit begränsat till just Gregor, det var begränsat till att lyssna genom nyckelhålet, att vara i hans rum, och ovetande om vad som sker utanför. går efter hans död över till att fokusera på familjen. Detta kan också tolkas som att Gregor varit en börda för familjen som just släppt och att allting nu kan fortsätta med nya jobb och ett bättre liv!
2009-12-08 10:52
SPOILER! För personer som har läst boken!


Jag tänkte inte skriva vad den handlar om då alla andra har gjort det. Jag tänkte ta upp slutet som man kan tolka på många sätt precis som hela boken.

Äpplet som sitter fast i ryggen på Gregor är damigt och infekterat mot slutet. Äpplet som är en symbol för kunskap kan man tänka att kunskapen hos Gregor har blivit dammig, men också att han har insett att han är en insekt och att han inte kan göra något åt det.

I slutet när Gregor dör så så är det städerskan som hittar honom, man får inte reda på vad hon gör med honom utan man antar att hon "slänger" honom. Familjen blir mycket gladare sen han har dött och detta kan tolkas som om han är en börda för familjen och han har offrats för att familjen ska må bättre.

Jag tyckte att boken var långdragen och tråkig. Men den var på något sätt ändå intressant då det finns jätte många olika tolkningar på den. Det är en bok som jag ändå kan rekomendera till personer som inte har läst den.

/L
Betyg 3
2009-12-08 10:56
Det absurda tema som "Förvandlingen" beskriver, skapar enligt min åsikt en bättre grund för filisofiska tankar om vårt samhälle och våra inställningar gentemot våra medmänniskor, framförallt de utsatta och säregna.

Med min personliga analys av boken i åtanke, den om utanförskap, så gör Kafka ett utormordentligt arbete med sitt verk när han försöker förmedla det jag anser vara temat.

Slutet av boken styrker återigen utanförskap hos den utstötta och hur resten av samhället ser på denne som en börda något de klarat sig utan, i boken kan det sägas att de som tillhör den inre cirkeln, alltså familjen, klarar sig bättre och utvecklas när de äntligen bliiv befriade från krypet Gregor är.
Betyg 4
2009-12-08 12:28
Kafka är Kafka och detta är en klassiker som man kommer ihåg. Är några år sedan jag läste den men jag hade gärna läst om den igen.
Betyg 4
2009-12-14 15:31
Som alltid är Kafka fullständigt kompromisslös. Han kastar in sin läsare i en surrealistisk allgori om en man som plötsligt vaknar upp förvandlad till en jättelik skalbagge, och vägrar ge någon som helst förklaring till detta abstrakta fenomen, utan tvingar läsaren att acceptera det som vilket annat faktum som helst.

Historien är mycket obehaglig, likt en ångestladdad mardröm får man följa Gregor Samsas dekadens och hans familjs växande förakt för den äckliga varelse som en gång var deras älskade son.

Förvandlingen är jävligt bra, läs den!
Betyg 4
2009-12-28 10:58
Det är förstås kul att som författare skriva en så pass enkel och banal historia så att man tvingar sina författare att hitta en eller flera alternativa tolkningar för se någon mening med det hela. Att sen blankt vägra kommentera dessa eller ge sin egen bild eller antydning till tolkning som författare gör inte kultstämpeln desto mindre. Eftersom det skrivits så mycket om denna bok kan man sluta sig till att det uppenbarligen finns många tolkningar att göra, men för egen del känns det mest som navelskåderi och därmed blir det en ganska kort och trist histora.
Betyg 2
2010-01-29 09:05
Som andra recensenter påpekat är ”Förvandlingen” en allegori om utanförskap. Jag sätter betyget 2. Boken är stilistiskt och hantverksmässigt kompetent genomförd men läsupplevelsen är ungefär lika givande som ett tandläkarbesök, varför det är ett plus att boken och därmed plågan är ganska kort. Om man inte har ett specialintresse av just utanförskap och inte tilltalas av litteratur som hela tiden måste dechiffreras och tolkas har man egentligen inget att hämta i den här boken. Det är däremot ganska underhållande att läsa recensionerna av boken. Det är lite som när medelålders män står och smackar över en maltwhisky och tycker sig uppfatta smörkola och grästoner. Här är det fritt fram att släppa lös den intellektuella bajsnödigheten och orera röven av sig.
Betyg 2
2010-05-01 17:12
Kan bara hålla med Degpropp om den sista meningen, som förövrigt kan vara historiens bästa avslut på en bokrecension. Att beskriva tid och rum som en huvudkaraktär i denna absurda historia kommer att ge mig MVG i gymnasiekursen Svenska B.
I övrigt är det en väldigt intressant bok, som växer när man läst ut den och kan fundera på vad den verkligen betyder. Just därför är den läsvärd och jag tror att den ger mest om man läser den i ett sträck, precis som den är skriven (jag tror det var under två nätter han skrev den).
Betyg 4
2010-11-27 19:06
en mycket bra bok som kan ses som sorglig,tragisk men också
humoristisk!
Många påstår att Kafkas berättelse är metaforer för hans eget
tragiska liv.
Tycker inte man behöver trassla till resonemangen om vad som
han egentligen menar,man kan lika gärna tycka att han har skrivit
en intressant berättelse med livlig fantasi!
Betyg 4
2011-05-18 12:57
Boken var väldigt interresant och annorlunda, undrar dock om det är någon som faktiskt inte ser han som en skalbagge. han skulle kunna vara svårt psykiskt sjuk och inbilla sig vissa saker, han kanske ser att det är ett äpple, när det skulle kunna vara en kniv.

Boken var väldigt inerresant sorlig och bra, mycket välbeskriven bok.
Betyg 4
2011-05-19 20:40
Boken är tragikomisk. Kafka är en av världslitteraturens största humorister. Dumma läsare förstår inte det, och kommer aldrig förstå det. Har bara skrattat lika mycket när jag läste Förvandlingen - i original naturligtvis - som när jag läste Don Quijote och Hamlet, två andra humoristiska mästerverk!
Betyg 5
2014-03-02 00:35
Realistiskt icke naturalistiskt symboliskt mästerstycke. Kafka lyckas utan att bli långdragen gräva ner sig i den mänskliga självbilden och den existentiella ångesten som utan att för en sekund överdriva skapa mängder med tolkningsversioner.
Betyg 5
2015-09-28 15:30
Kan man bli accepterad av sin familj och andra även om man förändras till det oigenkännliga?
Berättelsen om den unga handelsresande Gregors liv efter att han förvandlats till en insekt är samtidigt en berättelse om utanförskap på grund av den nya kroppen och en vilja att ändå få leva och bli sedd för sin egen skull.
Gregor som kämpar för att få sin kropp att fungera och som endast har en tanke i huvudet; han måste ta sig till jobbet. Det märks att Gregor är mycket plikttrogen och det tar tid för honom att förstå sin nya verklighet.
Berättelsen är fängslande och även om jag inte tyckte om slutet så är den mycket väl värd att ta del av.
Den gjorde sig mycket bra som ljudbok och jag gillade att det fanns efterord om Kafkas liv och skrivande.
Betyg 4
2015-11-19 18:42
I stället för att försöka kravla iväg till en doktor eller någon woodoopräst som kanske skulle kunna häva förvandlingen, tänker Samsa bara på hur han ska klara sitt jobb under de nya omständigheterna. Det är en väldigt heroisk inställning. Försäkringsjuristen Kafka upplevde sig nog som totalt livsoduglig. Skrivandet var för honom ingen hobby eller försök till litterär karriär eller dröm om berömmelse eller stora pengar, utan var ett försök lyfta ifrån sig den kroniskt tunga sinnesstämningen. Han lyckades nog till en del, eftersom han i alla fall inte tog livet av sig. Kafkas humor uppmärksammas inte tillräckligt. Jag trodde det var fel på mig eftersom jag skrattade ofta under läsningen. Men fick tröst när jag såg i biografier att när Kafka läste högt för några vänner, så skrattade både han och de ibland så att de kiknade. En intressant sak är att Kafka alltid, eller nästan alltid slår an romanens ämne redan i den allra första meningen. På en gång får man veta att Samsa har förvandlats till en insekt, eller att Josef K. har blivit oskyldigt häktad. Läsaren sitter redan på kroken. Det är nog tur för annars skulle man inte orka med att vandringen i de mardrömslika labyrinter som sedan breder ut sig, eller snarare rutschar neråt, neråt till - något som inte har botten. Huvudpersonerna K. och Samsa föraktar sig själva utan gräns, men är på samma gång mycket högmodiga, och ibland direkt fräcka. Sådana personer är naturligtvis dömda att stöta på oöverstigliga svårigheter i allt de företar sig. Kafkas språk är fascinerande, det är pedantiskt på samma gång som det ligger nära talspråket.
Betyg 5
2021-11-30 13:03
Förvandlingen av Franz Kafka är verkligen en klassiker. De flesta har nog någon gång hört inledningsmeningen omtalas: "När Gregor Samsa en morgon vaknade ur sina oroliga drömmar fann han sig förvandlad till en stor skalbagge."

Baksidestexten på utgåvan från 2019 gör verkligen allt för att höja förväntningarna på denna lilla bok. Men ändå är det med viss besvikelse jag lägger den ifrån mig när jag läst klart. Var detta allt? Vad var egentligen meningen?

Så en man förvandlas plötsligt till en jättelik insekt. Varför då? Och hur kan hans familj till en början reagera på denna otroliga förändring med vad som väl kan kallas ett stoiskt lugn?

Visserligen uppvisar de efter en tid ett större avståndstagande, men jag förstår ändå inte vad det är Kafka vill ha fram. Är det något vi kan lära oss av denna novell? Lär den oss hur vi ska reagera om vi själva eller någon i vår familj plötsligt förvandlas till en insekt? Eller är den en allegori vars mening går mig förbi?

Förvandlingen är en novell som jag är glad att ha läst, eftersom den är så omtalad. Men jag tyckte inte att den var speciellt intressant.
Betyg 1
2024-03-24 08:39
FÖRVANDLINGEN Franz Kafka 1915, mitt exemplar 2023 i översättning av
Caleb J. Anderson & Karl Vennberg

”När Gregor Samsa en morgon vaknade ur sina oroliga drömmar fann han sig förvandlad till en stor skalbagge.” I denna översättning skriver man ut skalbagge, vad jag förstår så står det i originalet insekt.

Hur som helst, jag blir indragen direkt i denna bisarra historia. Ett underbart språk som fängslar och som jag njuter av, inte alls svårläst. Funderar hur svårt det kan vara att få fram just Kafkas känsla i översättningen.

Nu är frågan ska detta läsa som det står eller ska man göra tolkningar, finns delade meningar om det. I sista hand är det upp till läsaren, finns nog alltid underliggande orsaker varför och hur en författare skriver.

Nu kommer mina personliga tankar. Vad jag känner är att det först och främst handlar om utanförskap. Kafka var tyskspråkig och var på det viset utanför den tjeckiska kulturen. På grund av att han var jude var han utfryst ur stadens tyska koloni och eftersom han inte var helt och sant troende stod han även utanför det judiska församlingslivet.

Men det handlar också om plikttrogenhet. När Gregor upptäcker att han är en insekt så är det första han funderar över hur han ska ta sig till sitt arbete. Inuti är han hela tiden densamma med känslor och tankar, medan familjens sympatier förändras. Hos fadern verkar det aldrig funnits några sympatiska drag överhuvudtaget, systern försöker till en början hjälpa sin bror, medan modern bara är förtvivlad. Gregor är den som försörjt en ganska bortskämd skara, när han inte längre kan det, hur mycket är han värd då, har han någonsin varit värd något annat än familjeförsörjare? Ja en del att spekulera i finns det onekligen.

Det finns fler förvandlingar i denna historia som jag tog till mig både med sorg och förskräckelse. En kort historia med en stor läsupplevelse.
Betyg 4



Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Förvandlingen
Liknande böcker:
Efterklang
 A. Yu
Helga
 B. Ohlsson
Till träden
 E. Nutti
Hundnätter
 M. Unge
Den blå hertiginnan
 P. Gregory
España por favor
 Å. Hellberg
En enda sommar
 J. Hedin
Anki åker till Paris
 A. Brundin
Lektioner i kemi
 B. Garmus
Hjortronmyren
 U. Lagerlöf