Recension av Kim M. Kimselius På flykt från andra världskrigets fasa
Boken är utgiven på Roslagstext och innehåller 347 sidor.
Kim M. Kimselius www.kimselius.se har alltid älskat att läsa och skriva ända sedan hon var liten. Redan som åttaåring drömde hon om att bli författare, men det dröjde många år innan hon vågade förverkliga drömmen. Hon har skrivit ett stort antal böcker och många är översatta till flera språk, Kim har även fått kulturpris för sina böcker.
Handling: Ramona och Theo beger sig på ytterligare en resa tillbaka i tiden. Allt börjar mycket dramatiskt på flygplatsen. Ramona och Theo ska resa till Frankrike med Ramonas föräldrar. Ramona känner oro inför flyresan och vill inte att de ska gå in i flygplanet. Hennes magkänsla säger att något fruktansvärt ska hända. Trots hennes protester sitter de snart på flygplanet. Plötsligt hörs en stark explosion och flyplanet exploderar. Men Ramona och Theo hänger oväntat i fallskärmar. Planet har kraschat och Ramona förstår att hennes föräldrar är döda. Men varför hänger hon och Theo i fallskärmar? De har inte heller sina egna kläder på sig. Vid andra tidsresor brukar de ha det. När de landar upptäcker de att de även har sina egna identitetshandlingar på sig. Är det ett tecken på att de ska stanna i den här tidsåldern? Tiden de hamnat i visar sig vara andra världskriget, och det är i Frankrike de hamnat. Boken kommer att skildra motståndsrörelsens kamp och judarnas öden i Frankrike. Läsarna får vara med om händelsen i Vélodrome d’Hiver, nedskjutna flygare och de franska invånarnas liv. Mitt i allt detta elände kommer Ramona och Theo att befinna sig. De träffar på massor av människor som de kommer att hjälpa och som i sin tur hjälper dem från tyska soldater. Slutet börjar precis som i början, med att Ramona och Theo tvingas flyga, men nu i ett litet plan och Ramona har samma magkänsla att något fruktansvärt ska hända, de sätter sig ändå i planet och det smattrar snart till och i nästa sekund exploderar planet.
Detta är nog den bästa bok som Kim M. Kimselius har skrivit. Jag satt på helspänn hela tiden, för det var dramatik från första till sista sidan. Även om det är en fiktiv berättelse, så är mycket hämtat från verkligheten och andra världskriget. Det är svårt att ta till sig hur fruktansvärt illa judarna och vissa andra människor blev behandlade. Och det gör att berättelsen blir ännu förfärligare att ta del av. Det går inte att sätta ord på hur fruktansvärt det måste ha varit att leva under den här tiden. Som alltid gestaltar Kim M. Kimselius händelserna perfekt. Boken är också välskriven, precis som alla hennes andra böcker. Och den intressanta faktadelen i slutet av boken finns där som den bör. Där lär man sig mycket intressant och viktiga saker som namn, år och en ordlista. Full pott som alltid.
Betyg 5/5 Kristina Simar 2011-12-14 (129) http://blogg.passagen.se/krisim