Ljudboken:
Överste Hermanni Kemppainen och direktör Onni Rellonen träffas av en slump när de båda hittat samma lada att ta livet av sig i - en midsommardags morgon.
Detta märkliga sammanträffande får dem att skjuta upp självmordet till förmån för den intressanta idén att söka upp andra som också vill ta sitt liv till ända. Att de själva en dag måste ta sitt liv är självklart – men kanske kan de göra någon skillnad för andra och göra att deras liv får mening.
De startar en intresseförening för självmördare, med syfte att ge stöd och vägledning tillbaka till livet. I stället förvandlas föreningen till en kollektiv resa där ett gemensamt självmord är målet. För alla vill de verkligen dö. En buss, som ska köra ut för ett stup i nordligaste Norge, införskaffas och resan börjar.
Sexhundra visade intresse att vara med i organisationen. Fyrtio var de som slutligen valde att kliva på bussen mot stupet. Frågan är hur många som vill följa med över kanten.
Arto Paasilinnas persongalleri brukar innehålla en skrovlig blandning av halvt osympatiskt folk. Det går bra för dem, det går dåligt för dem och för en del går det åt helvete. Det är alltid roligt och särdeles respektlöst.
I ”Kollektivt självmord” är det dock inte så. Här finns genomgående en respekt för karaktärerna, deras lidande och deras desperata jakt på lidandets slut.
Man skulle i och för sig kunna tolka karaktärernas ständiga uppskjutandet av det kollektiva självmordet som att Arto inte respekterar deras känslor och gör sig lustig över deras tvekan. Som att de inte egentligen menar allvar utan bara söker ursäkter för att finna dramatik i sina miserabla liv.
Men när jag läser boken tolkar jag det inte så.
Av de sexhundra som först visade intresse för direktörens och överstens förening var det bara fyrtio som ville ge sig ut på självmordsfärden. Detta var de fyrtio som balanserade på gränsen. De som desperat letar efter en orsak att leva. De som vet att de måste satsa allt på ett kort: ”hitta en ny mening i livet eller dö”.
Därför skjuter de ständigt upp självmordet. De hoppas helhjärtat att bakom nästa krön finns det äventyr som på nytt ska ingjuta livslusten i dem.
Men bakom sig lämnar de 560 personer som redan är på ena eller andra sidan. Antingen vet de att de ska leva eller dö – och de vet att inget egentligen kan förändra det.
Arto Paasilinna berättar den varma, roliga och respektfulla historien om de fyrtio som ännu vacklar.
Frej Lindqvist gör som vanligt Artos text och ton rättvisa när han läser in.