Recension av Zinat Pirzadehs roman Fjäril i koppel
Boken är utgiven på Piratförlaget (2011) och innehåller 288 sidor.
Zinat Pirzadeh är en persisk-svensk prisbelönad komiker, författare och skådespelare. Bakom sig har hon revolution, krig och flykt. Mycket har hänt sedan hon slutligen fick uppehållstillstånd i Sverige.
Källa: Piratförlaget.
Handling: Romanen handlar om Shirin som läsarna får följa från liten flicka till vuxen kvinna. Om hennes stora släkt, farmor, farfar, farbror Abbas som har näsa för affärer, farbror Babak som är en riktig kvinnokarl och den vackra ogifta fastern Mahasti. Shirins familj består av mamma, pappa och fem syskon, där Shirin är den enda dottern. Lite av en pojk-flicka som liten med äventyr som största intresse och lika modig som sina äldre bröder. När hon blir äldre blir friheten mer inskränkt och hennes äldre bröder håller alltid ett öga på henne.
När shahen störtas och ayatolla Khomeyni tar makten blir ingenting som förut. Kvinnorna får inte längre den frihet de har haft. Nu blir det slöja och de får inte längre prata med vem de vill. Shirin berättar antuiastiskt om badhuset där kvinnorna går regelbundet för att få sitt kroppshår bortvaxade av den mysiska tvagerskan Sakine.
I skolan har flickorna en fantastisk fysiklärare som hjälper dem att skriva en tidning med feministiska inslag. En dag kommer polisen och hämtar lärarinnan i skolan och hon blir ganska snart avrättat för sina åsikter. Shirin bästa väninna Parja är en tuff flicka som bor ensam med sin mamma efter att pappans död. I skolan kan hon och Shirin vara bittra fiender, eftersom de båda vill vara bäst på proverna. Polisen kommer och hämtar Shirin och Parja eftersom de varit med och skrivit i tidningen i skolan. De ska skriva på ett intyg att de motsäger sig det de skrivit om. Shirin har sin pappa med sig, som ger henne en ordentlig smäll på kinden och hon vågar inte annat än att skriva på. Parja däremot vägrar. Hon blir bortförd och senare får de veta att hon blivit avrättad i ett fängelse. När Shirin är sexton år blir hon bortgift med Jamshid. En man som hon inte älskar och som inte är snäll mot henne. De får en lite dotter Leyla, men Shirin är allt annat än lycklig och tillslut gör hon upp en plan för att rymma. Ska Shirin lyckas?
En helt underbar roman av Zinat Pirzaadeh, som till viss del bygger på hennes egen uppväxt. Jag älskar ju att läsa författare från Mellanöstern och också böcker som handlar om Mellanöstern. De är nästan alltid väldigt välskrivna och innehåller mycket dramatik. Så även denna. Det var med mycket känslor som jag läste om Shirins brors omskärelse som var mycket grym och hennes tvångsäktenskap, som var mycket dramatiskt beskrivet. Även författarens beskrivning om Iran innan och efter revolutionen innehöll mycket känslor. Zinat Pirazadeh skriver mycket vackert och poetiskt och berättelsen var intressant rakt igenom. Jag sträckläste boken i ett svep, kunde inte lägga den ifrån mig. Så härligt att Sveriges roligaste kvinna även kan skriva en sådan underbar och dramatisk roman. Jag hoppas verkligen att hon skriver fler liknande böcker. För jag bara älskade denna roman.
Betyg 5/5 Kristina Simar 2011-09-14 (94) http://blogg.passagen.se/krisim