Recension av Elif Shafaks roman Bastarden från Istanbul
Boken är utgiven på 2244 Förlag (2011) och innehåller 382 sidor.
Elif Shafak är född 1971 och har givit ut tio böcker. Hon är en av Turkiets internationellt mest kända författare. Med Bastarden från Istanbul, som hon ursprungligen skrev på engelska och som översatts till över 20 språk, introduceras hon nu på svenska.
Källa: 2244 Förlag.
Handling: Nittonåriga, ogifta Zeliha har blivit med barn efter en våldtäckt och är nu på väg till en läkarmottagning för att göra abort. Av någon anledning blir aborten inte av.
Tjugo år senare får vi möta hennes dotter Asya. En trotsig, stolt och upprorisk tjej. Som sin mamma Zeliha går hon gärna i korta kjolar och högklackade skor. Asya lever i en familj med fyra generationer, enbart kvinnor. Det är gammelmormor, mormor, fyra systrar som är väldigt olika till sättet. Den ende sonen i familjen Mustafa bor sedan många år i Arizona i Amerika, där han är gift med en amerikansk kvinna. Asya representerar de moderna ungdomarna i Turkiet. Där de är ett gäng som träffas på klubbar eller Café Kundera. Hennes bästa vänner kallas Periodsupande Skämttecknaren, Homosexuella Krönikören, Obegåvade Poeten och Den Ickenationalistiska Manusförfattaren. Asya har ett sexuellt förhållande med den gifte Periodsupande Skämttecknaren och hon älskar att lyssna på Johnny Cash.
I Arizona i Amerika bor Armanoush eller Amy som hon kallas, tillsammans med sin mamma Rose och styvfar Mustafa. Hennes pappa är från Armenien och Amy vistas ofta hos honom och sin älskade farmor Shusan. Hon får plötsligt en idé att hon ska åka till sin styvfar Mustafas familj för att lära sig kulturen där. Hon säger till sin pappa att hon är hos sin mamma och tvärtom till sin mamma. Amy blir väl mottagen av familjen Kazanci, som ger henne massor av god mat. Hon blir även god vän med Asya som tar med henne till Café Kondera och andra intressanta ställen i Istanbul. Så händer en tragisk incident i Arizona som gör att Amys föräldrar upptäcker att hon ljugit för dem och att hon befinner sig i Istanbul. Mamma Rose och styvpappan Mustafa bestämmer sig för att åka till Istanbul. Något som Mustafas familj förutom Zeliha tycker ska bli trevligt. Varför är egentligen Zeliha så hatisk mot sin bror?
Familjen lagar massor av mat och Mustafas fovoritefterrätt. Rose känner sig omtyckt och trivs mycket bra av att få vara huvudperson och svarar snällt på alla frågor. Mustafa däremot trivs inte särskilt bra. Nu är det så att familjens alla män dött i tidig ålder och nu är Mustafa själv i den åldern, ska det även hända honom något?
En härlig familjeroman som både har en humoristisk och trevlig text, samtidigt som flera tragiska händelser även tas upp. Härlig gestaltning av turkisk mat, som gör att jag blir sugen att också delta i deras middagar. Författaren skriver om det nya moderna Istanbul och det är både välskrivet och engagerande. Som läsare blir jag mycket fängslad av de starka karaktärerna och de välgestaltade miljöerna och maten. Romanen är oerhört underhållande och en riktig bladvändare. Så den som vill ta del av ett modernt Turkiet, gillar säkert denna härliga roman.
Betyg 4/5 Kristina Simar 2011-09-13 (93) http://blogg.passagen.se/krisim