Frågan är om den kristna religionen fortfarande lever, om den är en makt att räkna med, om den har något värde att ge även vår tids människor (år 1951) står på dagordningen i vår kulturdebatt. När den diskuteras offentligt eller privat, i föredrag eller böcker, i press eller radio, är deltagarna alltid personligt engagerade på ett sätt som vittnar om att ämnet verkligen "bränns".
Förlaget har bett ett antal från kulturdebatten kända personer framlägga sin åsikt om kristendommen och ge ett svar på frågan om och varför de vill räkna sig som kristna eller inte.
En kristen ståndpunkt representeras här av bl.a biskop Torsten Bohlin, prof. Lydia Wahlström, prof. Gunnar Westin, kyrkoherde Nils Brååthe och folkhögskolerektor Herbert Lagerstöm, medan kristendomens betydelse för den västerländska kulturtraditionen särskilt betonas av prof. Torsten Gislén, docent Georg Landberg och dr Gustaf Lundgren.
Sven Lidmans bidrag har fått den personliga bekännelsens form, och prof. John Landqvist skriver från sin filosofiska ståndpunkt om "kristendomen som ett uttryck för människoanden",
På motsidan finner man författare som Poul Bjerre och Tyre Nerman, Studierektor Gunnar Hirdman, undervisningsrådet Carl-Erik Sjöstedt, dr Bertil Stålhane och prof. Einar Tegen. Rektor Jalmar Furuskog bekänner sig till en "kristen ateism", prof Alf Nyman framlägger en filosofisk trosbekännelse, och rektor Stellan Arvidson besvarar frågan varför han icke är kristen med en dikt, kallad "Människans väg".
Kristen - icke kristen är en bok för var och en som söker klarhet i väsentliga livsproblem och som vill veta något om grundvalen för vår hotade västerländska kultur.
Utdrag ur boken:
Vad gör då dessa kristna, som varken kan tro på de värsta orimligheternaa eller vågar öppet förneka dem? De kan välja mellan två utvägar: den ena är att symboliskt omtolka vidrigheterna, vilket är mycket vanligt. Men det måste ske på ett så tvetydigt sätt att inte de enfaldigt bokstavstroende tror att deras vidskepliga tro förnekas.