bokrecensioner boktips

Stjärnlösa nätter

Författare: Arkan Asaad
Genre: Roman
Ämnesord: religion, kärlek, kultur, tvångsgifte
Utgivningsår: 2011
ISBN: 9789113031330


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Amār växer upp i en svensk småstad i en kurdisk familj, med en starkt dominerande far. När han är 18 år beger sig familjen på en bilsemester till släkten i Irak. Det är första gången på många år som de reser tillbaka, och alla har höga förväntningar. Amār är först väldigt glad att återse sin jämnåriga kusin Amina. Men får en chock när det står klart att hans far över hans huvud bestämt sig för att de ska gifta sig.




Medelbetyg: 4,6 (5 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Stjärnlösa nätter :
2011-01-24 13:53
Recension av Arkan Asaads bok Stjärnlösa nätter

Boken är utgiven på Norstedts förlag och innehåller 250 sidor.

Arkan Asaad är född 1980 i den kurdiska delen av norra Irak, Kirkuk.
Han kom till Sverige 1983 tillsammans med sin familj och växte upp i Eskilstuna. Han är flerfaldig mästare i taekwondo och var medlem i svenska landslaget i sex år, han var även uttagen till OS-kvalgruppen inför OS i Beijing 2008. Idag tränar han ungdomar i taekwondo. Arkan Asaad har också gått på Stockholms filmskola, samt arbetat med radioprogrammen Underlandet och Tankar för dagen.

Handling: Denna berättelse är till viss del baserad på författarens egna upplevelser som tvångsgifte.
Amār växer upp i en svensk småstad tillsammans med sina föräldrar och syskon. Hans pappa Casim har alkoholproblem och kan ibland ha hemska utbrott som går ut över hans mamma. En dag ger mamman upp, tar ut skilsmässa och lämnar Amār och hans syskon hos pappan. Pappan gifter ganska snart om sig och syskonskaran växer.
När Amār är 19 år berättar hans pappa att de ska åka på semester till släktingarna i Irak, något som Amār tycker verkar trevligt. Det var några år sedan senast han var där och att träffa släkten är alltid trevligt. De ska bila dit i två bilar och pappan vill inte övernatta på hotell eller vandrarhem utan tycker att de ska sova i bilarna. Det blir en jobbig resa för Amār och hans syskon och de är rejält trötta efter de åtta dagarna som de varit på resande fot. Men vad gör det när de får så fint mottagande av alla släktingar som bjuder på god mat.
Till en början är allt roligt för Amār, att träffa sina kusiner som han lekt med när han var liten och alla andra känns bara bra.

Men när han hela tiden hör talas om sin kusin Amina och släkten vill att de ska träffas börjar det bli jobbigt. Vad vill de egentligen? Ganska snart börjar förlovning och giftermål komma på tal. Släktingarna säger att Amār nu är en vuxen man och Amina är en vacker och perfekt fru. Amār blir fundersam, han är bara 19 år och gifta sig finns inte ens i hans vildaste tankar, och med Amina, hans kusin som är som en syster för honom. Nej, det kan inte vara möjligt. Ska Amār någonsin träffa en kvinna så ska det vara kärlek från båda håll. Amārs pappa talar i enrum med honom och berättar att släkten kommit överens om att Amina och han är det perfekta paret och hennes familj är en bra familj. Amār blir väldigt arg och skriker åt sin pappa att han absolut inte vill gifta sig och aldrig med Amina som är hans kusin. Efter det blir stämningen väldigt dålig och Amārs släktingar tar avstånd från honom. Så insjuknar pappa Casim och får föras till sjukhus. Släkten anklagar Amār för det. Självklart mår Amār inte bra när pappan blir sjuk. Han tar med sig Amina upp i enrum för att tala med henne. Han frågar rakt ut om hon som är hans kusin verkligen vill gifta sig med honom. Amina säger att om det är farbror Casims största önskan, så gör honom gärna till viljes. Amār tappar totalt fokus och skriker rakt ut, att han gifter sig med henne då. Nu blir det fest och helt plötsligt är Amār i centrum igen. Han förstår inte vad han gett sig in på. Bara några dagar efter är han gift. 19 år gammal och med en fru som han inte älskar och som han nu ska försörja.

Det blir dags att åka hem till Sverige igen, och Amār försöker förtränga giftermålet. Han träffar kompisar och försöker leva ett vanligt liv igen, men det går inte så bra. Han förlorar sina vänner och börjar dricka. Hur ska han komma ur det här? Amār träffar en tjej som han blir förälskad i, men berättar inte att han har en fru som väntar på uppehållstillstånd. Hans pappa är på honom att skynda på att få Amina till Sverige. Hennes släktingar i sin tur är på pappan. Allt blir ett enda kaos för Amār. Hans flickvän får reda på allt och ställer också krav. Hur han än vänder på det hela blir det fel.Tillslut finns det bara en utväg för Amār. Han sätter sig i bilen, gasar på och allt bli svart…

Detta kommer garanterat att bli en av 2011 års storsäljare. Tvångsäktenskap bland unga flickor hör man ofta talas om. Och andra hedersrelaterade brott mot flickor som bryter mot familjens heder. Däremot att tvångsäktenskap även drabbar män är det ganska tyst om. Nu har Arkan Asaad tagit upp det ämnet ur ett manligt perspektiv och boken är skriven med mycket känslor. Arkan Asaad har själv blivit tvångsgift och vissa delar i berättelsen är självupplevda. Språkupplägget är suveränt, beskrivningar och gestaltningar också. Jag kunde se berättelsen framför mig som på en film, något jag berättat flera gånger att jag uppskattar. Jag rycktes även med direkt i handlingen och glömde bort både tid och rum. Helt plötsligt var boken slut och tre timmar hade gått. Nu ser jag fram emot nästa bok av Arkan Asaad och hoppas att många läser denna bok. För det är ett viktigt diskussionsämne i dagens samhälle.

Betyg 5/5 Kristina Simar 2011-01-20 (4) www.kristinasimarlektor.se

Betyg 5
2014-04-18 20:00
Stjärnlösa nätter av Arkan Asaad, Nordstedts 2011

”Jag trodde inte världen kunde vara så mörk. Min släkt hade låtsats vara mina vänner men tagit min frihet ifrån mig”

När det kändes som mörkats för Amár såg han ingen utväg längre, han hade förlorat sig själv. Han kände sig lurad av sin familj, sin släkt och allra helst av sin far som han såg som en pessimistisk egoist, i hans närvaro gick det bara inte att ha rätt och istället för att berömma så tog han kredit själv. Allt detta gjorde att Amár i tonåren gjorde revolt mot sin förtryckande far, som mynnade ut i ett trots att alltid tycka tvärtom.

Amár växer upp i Sverige, när han är 19 år följer han med familjen på semester till faderns hemland Irak. Här upplever han en gemenskap med släkten som han saknat i Sverige, men förstår snart att det är ett spel, en sammansvärjning för att få honom att gifta sig med sin kusin Amina. Det går upp för honom att i samma sekund som han satte sig i bilen på väg till Irak så var han utlagd på marknaden till försäljning. Amár stretar mot i det längsta, han blir utsatt för utfrysning och till slut orkar han inte kämpa mot längre.

I samma stund som han viker sig så ångrar han sitt beslut, han är ung och har hela livet framför sig. Han vill roa sig, vara med sina kompisar och bli kär. Men nu finns ingen återvändo, det enda medel han har att ta till är att förhala det hela och det använder han. Han väntar i det längsta med att lämna in papper för Aminas uppehållstillstånd och till slut erkänner han för en handläggare att äktenskapet är arrangerat att han inte älskar sin fru utan tvärtom har träffat en annan. Nu blir det en vändning utan dess like, det blir rena dödshoten.

Det här är skrivet från ett manligt perspektiv och för mig kändes som lite av en ögonöppnare. Att tvångsäktenskap förekommer det vet jag, men då är det ofta ur kvinnligt perspektiv. Det behövs som bekant två parter till ett äktenskap, så varför skrivs det så lite om sönernas situation? Egentligen borde vi förstå att det inte bara är döttrarna som styrs av tradition och familjens påtryckningar, men på något vis kommer den ena sidan oftare i fokus. Då är det verkligen bra att Arkan skrivit denna bok och att den bygger på hans egna erfarenheter. Till slut kommer han till insikt som då också romanens huvudperson gör att det inte är familjen och då allrahelst pappan som är den onda utan att han också är fast i konventioner som format honom.

Författaren har själv blivit bortlovad till sin kusin och det är mycket sin egen historia han sätter ord på. Arkan skriver rappt och engagerande så det är svårt att inte bli påverkad, jag blev verkligen indragen i dramat. Ett drama som är verklighet för många, familj, släkt och uppfostran är komponenter som är svåra att gå mot när man vet att man blir utfryst, kanske för resten av sitt liv. Amár hade till slut mod att bryta, att stå upp för sitt eget liv, när han väl gjorde det så hade han sårat så många på vägen och förstört sin fars rykte

Med denna berättelse vill Arkan förmedla att varje människa kan styra sina vägar i livet, och om han varit starkare så hade inte så många blivit sårade och osams. Men det krävs mycket för att gå mot sin släkt och uppfostran. Själv hamnade han i ett utanförskap.
Betyg 4
2018-03-19 03:03
Boken handlar om en kille som heter Amar. Han kommer från Kurdistan, men han bor i Sverige. Han berättade om sitt liv och vad som har hänt med honom.
Tiden i USA var viktig för Amar eftersom den lärde honom mycket om den man som han ville vara och att han kunde göra sitt eget val i livet.
Han ville hjälpa barnen och göra dem glada. Han ville också ändra världen och visa föräldrarna hur de kan göra barnen snälla mot varandra och leka tillsammans utan att slåss och hur barnen kan lita på andra. Amar ville bli filmregissör, han hade fria tyglar och han var övertygad sig själv och sina beundrare att det han skrev om var sant och han tänker att bli filmskapare var en given dröm, men hans familj tyckte aldrig att han skulle var borta när han växte upp. Amar skrev i sin bok att hans pappa aldrig hade varit stolt över honom och han hade aldrig kunnat prata med honom på ett lugnt sätt. Amar och hans pappa var som pluspoler och de kunde inte komma överens om någonting.
När Amár och hans familj kommer till Irak möts den svenska och irakiska kulturen och det blir kulturkrockar. . I Kurdistan alla visste vad kvinnans roll i hemmet var, inte som i Sverige.
Det fanns ett krig i Kurdistan och livsfarlig på vägarna där. Man kunde när som helst möta en stor lastbil på den smala stigen.
Släkten tycker att när man vill gifta sig måste man tänka på släkt giftermål för att det är det bästa eftersom de vet allt om varandra och om de får problem kan föräldrarna ingripa och de kommer inte förstöra varandras liv tvärtom, kommer de att vara lycklig. Amars pappa ville att Amar skulle gifta sig med hans kusin som hette Amina. När Amar sa att han inte vill gifta sig med en kurdisk tjej. Amars pappa blev arg på Amar, ingen av familjen pratade med Amar och de försökte hålla sig borta från honom för att få honom känna sig skyldig eftersom traditionen i Kurdistan säger att man måste gifta sig med någon från samma land och har samma kultur. Amars pappa fick ont i hjärtat och åkte till sjukhuset. Amars fastrar sa till honom att allt är hans fel och att han brukade med hans pappa och sedan pratade de att allt var på grund av hans mamma som lämnade dem. Då kände Amar sig skyldig och pratade med Amina och sa att de skulle gifta sig med varandra.
Släkten accepterade Amar igen, men han gjorde det för sin far och för att sluta känna skuld. Amar var ångerfull och svag och han var oengagerad inför idén om äktenskapet. Han försökte att göra sin far glad. Amar var sorgligt och arg eftersom han förstörde sitt liv och han ville inte ha sitt liv på detta sätt. Han ville inte gifta sig med Amina men alla familjen var glada och de kysste honom och firade. De köpte tårta till Amar och Amina.
Amar var glad att de accepterade honom igen men han ville inte gifta sig med Amina. Det var konstigt för honom att man gifta sig med en kusin
Året efter bröllopet levde Amár ett dubbelliv med mycket lögner. Han ljög för Aminas bror att han gjorde sitt bästa att skulle hämta Amina till Sverige. Amar träffade en tjej och tyckte mycket om henne, men han ljög också för sin flickvän Shailan och berättade inte allt om hans liv.
Han ljög för hans pappa att han gjorde hans bästa och att han sa till Migrationsverket att de skulle hämta hans fru, men han berättade allt om vad som hände med honom och att han åkte till Kurdistan och blev gift borta, men han sa att de inte skulle skriva något om detta och att de skulle bara hjälpa honom utan att någon skulle veta eller så. Sedan sa de att de skulle hjälpa honom och de skulle ringa honom om en vecka. När de ringde honom då sa de att de inte skulle hämta Amina till Sverige, men de skulle skriva upp allt han sa och skulle skicka också en kopia till Amina. Då Amar blev arg och mer nervös för att han trodde att de inte skulle göra så och att han litade på dem. Amar brydde inte sig om Amina och lämnade henne i Syrien och så. Han ljög för henne hela tiden och pratade med en annan tjej utan att hon skulle veta. Han var inte som hennes riktig man och som att hon hade giftet med honom. Han rörde inte henne och skrev inte till henne mycket.
Avslutning i boken var att hans kusin Amina åkte tillbaka till Kurdistan och ingen av Amars familj accepterade vad han gjorde, inte hans pappa ens. Amars tjej gjorde slut med honom.
Man ser att i Kurdistan och andra kulturer som har samma tankar är heder och respekt är jätteviktiga saker i familjer och sådant. Kärleken kan komma efter att man gifta sig och man behöver inte vara kär i någon för att gifta sig. I boken skrev Amar att det inte är viktigt med kärlek än vad heder för att heder är något som man måste tänka på hela tiden särskilt att hans pappa tänkte mycket på det och att han inte ville att släktingar och andra skulle snacka att pappa inte var respekterad och att han inte hade heder i hans familj och sådant.



Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Stjärnlösa nätter
Liknande böcker:
Mousa varats mysterium
 B. Lundberg
Huset Versace
 D. Ball
Trolsk som pärlan
 V. Andrews
Skriften i vattnet
 J. Lindqvist
Ett år
 E. Flygare Carlén
Röd som rubinen
 V. Andrews
Ensam i världen
 M. Sandemo
Rött, vitt & kungligt..
 C. McQuiston
De stora spåren
 H. Innes