Stjärnlösa nätter av Arkan Asaad, Nordstedts 2011
Jag trodde inte världen kunde vara så mörk. Min släkt hade låtsats vara mina vänner men tagit min frihet ifrån mig
När det kändes som mörkats för Amár såg han ingen utväg längre, han hade förlorat sig själv. Han kände sig lurad av sin familj, sin släkt och allra helst av sin far som han såg som en pessimistisk egoist, i hans närvaro gick det bara inte att ha rätt och istället för att berömma så tog han kredit själv. Allt detta gjorde att Amár i tonåren gjorde revolt mot sin förtryckande far, som mynnade ut i ett trots att alltid tycka tvärtom.
Amár växer upp i Sverige, när han är 19 år följer han med familjen på semester till faderns hemland Irak. Här upplever han en gemenskap med släkten som han saknat i Sverige, men förstår snart att det är ett spel, en sammansvärjning för att få honom att gifta sig med sin kusin Amina. Det går upp för honom att i samma sekund som han satte sig i bilen på väg till Irak så var han utlagd på marknaden till försäljning. Amár stretar mot i det längsta, han blir utsatt för utfrysning och till slut orkar han inte kämpa mot längre.
I samma stund som han viker sig så ångrar han sitt beslut, han är ung och har hela livet framför sig. Han vill roa sig, vara med sina kompisar och bli kär. Men nu finns ingen återvändo, det enda medel han har att ta till är att förhala det hela och det använder han. Han väntar i det längsta med att lämna in papper för Aminas uppehållstillstånd och till slut erkänner han för en handläggare att äktenskapet är arrangerat att han inte älskar sin fru utan tvärtom har träffat en annan. Nu blir det en vändning utan dess like, det blir rena dödshoten.
Det här är skrivet från ett manligt perspektiv och för mig kändes som lite av en ögonöppnare. Att tvångsäktenskap förekommer det vet jag, men då är det ofta ur kvinnligt perspektiv. Det behövs som bekant två parter till ett äktenskap, så varför skrivs det så lite om sönernas situation? Egentligen borde vi förstå att det inte bara är döttrarna som styrs av tradition och familjens påtryckningar, men på något vis kommer den ena sidan oftare i fokus. Då är det verkligen bra att Arkan skrivit denna bok och att den bygger på hans egna erfarenheter. Till slut kommer han till insikt som då också romanens huvudperson gör att det inte är familjen och då allrahelst pappan som är den onda utan att han också är fast i konventioner som format honom.
Författaren har själv blivit bortlovad till sin kusin och det är mycket sin egen historia han sätter ord på. Arkan skriver rappt och engagerande så det är svårt att inte bli påverkad, jag blev verkligen indragen i dramat. Ett drama som är verklighet för många, familj, släkt och uppfostran är komponenter som är svåra att gå mot när man vet att man blir utfryst, kanske för resten av sitt liv. Amár hade till slut mod att bryta, att stå upp för sitt eget liv, när han väl gjorde det så hade han sårat så många på vägen och förstört sin fars rykte
Med denna berättelse vill Arkan förmedla att varje människa kan styra sina vägar i livet, och om han varit starkare så hade inte så många blivit sårade och osams. Men det krävs mycket för att gå mot sin släkt och uppfostran. Själv hamnade han i ett utanförskap.