Recension av Emma Donoghues roman Inlåsta
Boken är utgiven på Lind & Co (2010) och innehåller 384 sidor.
Emma Donoghues är född 1969 i Dublin, men bor numera i Kanada. Hon är flerfaldigt prisbelönt och skriver både dramatik och prosa. Inlåsta är skriven i efterdyningarna av Fallet Fritzl, som skakade en hel värld när det uppdagades år 2008. Romanen har översatts till ett flertal språk och den har nominerats till det prestigefyllda brittiska Man Booker Prize.
Handling: Det är Jack, fem år som är berättarröst i denna bok. När berättelsen börjar bor Jack och hans mamma inlåsta i ett låst rum på drygt tio kvadratmeter. Rummet är isolerat och specialbyggt och där är Jack och hans mamma fängslade av ”Svarte Man”. Jack är född i rummet och känner inte till något annat. Ett litet takfönster finns, så lite ljus kommer in. Men hur det ser ut utanför i den stora världen vet inte Jack. Det finns visserligen en tv i rummet där Jack kan se människor och miljöer, men för en femåring är det svårt att förstå att det även finns en värld utanför tv:ns värld. När ”Svarte Man” kommer måste Jack gömma sig i garderoben, för ”Svarte Man” gör något med mamma som Jack inte får se. Han ligger tyst i garderoben och räknar sängens ljud och rörelser. ”Svarte Man” tar med sig söndagspresenter som Jack och hans mamma önskat sig, han handlar mat och bär ut deras sopor. Med sin stora fantasi och kärlek lyckas mamma skapa en trygg värld i rummet för lille Jack.
En dag tröttnar Jacks mamma på sitt liv som fånge. Hon har befunnit sig i det lilla rummet i sju år efter att blivit kidnappad av ”Svarte Man”. Hon funderar på hur de ska lyckas fly och berättar sina planer för Jack. Jack själv är inte så intresserad, han vet ju ingenting om det som finns utanför rummet och världen skrämmer honom. Till slut går Jack ändå med på att låtsas spela död och mamma rullar in honom i en matta. Hon berättar gång på gång vad han ska göra och säga när han lyckas rymma från ”Svarte Man” ute i verkligheten. Flyktförsöket lyckas, men för Jack är det allt annat än enkelt att lära sig leva ute i verkligheten. Hur det går? Läs boken så får du veta.
En mycket välskriven roman, som har en femåring som berättarröst. Jacks ord och tankar är mycket verklighetstrogna för en femåring. Hans oro och funderingar på allt han får uppleva, först i det lilla rummet och sedan ute i verkligheten är mycket fint beskrivet. Tyvärr lyckades inte författaren att gestalta Jack, hans mamma, ”Svarte Man” och de andra karaktärerna som förekommer i boken på ett tillfredställande sätt för mig. Jag lyckades aldrig se dem framför mig som jag alltid vill. Jag hoppas ändå att författaren skriver en del till, för jag vill gärna veta hur det går för Jack i framtiden.
Betyg 4/5 Kristina Simar 2011-07-15 (64) http://blogg.passagen.se/krisim