Mikael är en man i fyrtioårsåldern. Skild, sammanboende, tonårsförälder, med oklar yrkesidentitet, alkoholproblem och delvis realiserade författardrömmar har han sedan barndomen varit en snäll pojke, och därför dominerats av sina kvinnor. En dag tappar han fotfästet och bestämmer sig för att göra upp med det förflutna och sina kvinnor; modern, sambon och exhustrun. Han blir en Bad boy.
Knut Faldbakken är en stor skildrare av mans- och kvinnoroller och beskriver gärna uppbrott från en vardag. Bad boy är en av dessa böcker. Till skillnad från flera av hans andra böcker utspelar sig Bad boy delvis i en innekrets där sexualitetens gränser är utsuddade, och där trans- och bisexuella experiment är vardag. Häri ligger ett av bokens problem. Dels känns miljöerna något för skruvade för att vara äkta, dels känns det som om Faldbakken är ute på hal is när dessa människor skildras. De blir helt enkelt karikatyrer från kvällspressen.
Bättre är då skildringarna från vardagsmiljöer. Förhållandet mellan Mikael och modern och mellan Mikael och den döde fadern är i sin kluvenhet vackert skildrad. Och förhållandet till den femtonårige sonen bär också en realistisk prägel.
Bad boy är en av de minst intressanta böckerna av Knut Faldbakken. Läs i stället Oår, Maude dansar, Sin mors hus. De är nämligen bättre.