Recension av Hooman Majds bok Irans dubbla ansikten
Boken är utgiven på Ordfront och innehåller 247 sidor
Hooman Majd föddes i Teheran 1957 och levde från unga år utomlands på grund av faderns arbete. Han gick på internat i England och universitet i USA och stannade kvar där efter den islamiska revolutionen i Iran 1979. Majd var länge verksam i film- och musikbranschen, innan han började ägna sig åt skrivande och journalistik på heltid. Han har medverkat i GQ New York Times, New Yorker, New York Observer och många fler. Han är numera skribent och redaktör på tidskriften Interview. Han bor i New York men reser regelbundet tillbaka till Iran.
Läs mer på www.hoomanmajd.com
Handling: Författaren till boken Irans dubbla ansikte Hooman Majd är dotterson till en ayatolla och son till en diplomat. Han är uppvuxen i väst, men har sina rötter i en konservativ islamisk tradition.
Författaren berättar att bilden av Iran är kluven i två sidor, hur man än betraktar Iran. Den ena sidan består av en storstadselit, utbildade och förmögna människor.
Den andra sidan består av fattiga, traditionella och jordbrukande folk. Dessa är republikens anhängare. De styrs av president Ahmadinejad, presidenten som använder billiga kostymer, vindtygsjackor och omoderna frisyrer, för att visa att han tillhör folket.
Författaren gör en resa genom Iran där hand pratar obehindrat med en kvinnlig taxichaufför i Teheran och även den reformvänliga ayatollan.
Författaren träffar även andra politiska personer där det diskuteras politik och röks opium, något som är vanligt förekommande att man bjuder på i Iran.
Boken är en helt politisk bok som nyanserar synen på Iran och islam.
En mycket intressant bok för läsare som enbart är intresserade av att läsa om Irans politiska situation. Den är inte helt lättläst och kanske inte den första bok man ska välja att läsa om man vill lära sig mera om Iran. Har man däremot tidigare läst en del om den politiska situationen i Iran är denna bok en riktig guldgruva. Jag själv lärde mig oerhört mycket och jag rekommenderar den verkligen för läsare som liksom jag har ett stort intresse av Irans politiska situation.
Betyg 4/5 Kristina Simar