Kurslitteratur kan bli väldigt dyrt. Särskilt när det är större kursböcker som inte går att hitta online eller låna på biblioteket. Här listar vi därför några tips för hur du faktiskt kan finansiera kurslitteraturen utan att bli helt pank.
Försök hitta så mycket online eller köp en e-bok
Häftade böcker så väl som pockets kan bli väldigt dyrt, särskilt om man måste köpa ett flertal inför en kurs. Även om böcker är något av det bästa vi har så kan det vara frustrerande för studenten som hellre vill lägga pengarna på öl. Idag finns det mycket litteratur att hitta online, det vill säga att ladda ner via sitt universitetsbibliotek och/eller från andra, legitima källor. Om du inte hittar en nedladdningsfil kan du alltid se om boken finns att köpa som e-bok. Dessa är vanligtvis betydligt billigare än att köpa en fysisk variant av boken. Dessutom slipper du släpa runt tunga böcker i ryggsäcken och gör därför din rygg en tjänst.
Hör med en klasskompis om ni kan dela böcker
Ett annat tips är att höra med en av dina klasskompisar om ni inte faktiskt kan dela på kursböckerna. Ofta behöver man inte läsa böckerna samtidigt, och ofta har man olika tidpunkter och dagar där man föredrar att läsa. Kanske kan du komma överens med någon eller några i klassen om att ni delar på böckerna så att någon har dem under vardagarna och den andra under helgen. Det är ett sätt att spara väldigt mycket pengar på, men tänk på att det kan vara lite problematiskt också.
Köp så mycket som möjligt begagnat
Om litteraturen inte går att hitta online och du heller inte vill dela böckerna med någon rekommenderar vi att du försöker köpa så mycket som möjligt begagnat. På de flesta universitet finns det en återförsäljare av gamla böcker, men du kan också hitta gammal kurslitteratur på exempelvis Facebook eller Blocket. Var uppmärksam på att några böcker innehåller utrivna sidor eller markerade paragrafer, så hör alltid med försäljaren innan du köper något begagnat! Men det är i alla fall ett utmärkt sätt att spara pengar på, samtidigt som du gör klimatet en chans.
Studielånet finns där av en anledning
Glöm inte att CSN finns att tillgå för att det ska täcka just sådana kostnader. Om du verkligen är i behov av pengar och inte får dem till att räcka till kurslitteraturer så kan det vara värt att överväga att ansöka om det nu. Om pengarna ändå inte räcker till eller om du bara vill låna ett litet engångsbelopp för att finansiera böckerna finns det andra sätt också.
SMSlån är ett exempel.
Hitta SMSlån gör du praktiskt taget vart som helst idag. De är lätta att få beviljade och utbetalas vanligtvis på ens konto inom några få minuter. Tar du ett litet SMSlån för att finansiera din kurslitteratur bör du säkra dig om att kreditupplysningen inte genomförs med UC. Använd dig av en
jämförelsetjänst för att hitta lån utan UC så slipper du bekymra dig över att det uppstår svårigheter för dig i framtiden när du ansöker om lån eller bostad.